SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE YÖNETİMİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE YÖNETİMİ
BİLGİLENDİRME VE TANIMLAR
Sera gazları: Dünya'nın yüzeyi, atmosferi ve bulutları tarafından yayılan kızılötesi radyasyon spektrumu dahilinde belirli dalga boylarındaki radyasyonu emen ve yayan, atmosferin hem doğal hem de antropojenik gaz halindeki bileşenleridir.
Sera Gazı olarak kabul edilen bileşikler :
- Karbon dioksit (CO2),
- Metan (CH4),
- Nitröz Oksit (N2O),
- Hidroflorür karbonlar (HFCs),
- Perfloro karbonlar (PFCs),
- Sülfürhekza florid (SF6)
gibi gazlarlardır
Sera Etkisi : Güneş sürekli olarak Dünya’ya ışınlarını gönderir ve Dünya bu şekilde ısınır. Güneş ışınlarının %30’u uzayda kalırken %70’i Dünya’ya, yeryüzüne ulaşır. Bu ışınların bir kısmı okyanuslar, kara parçaları, bitki örtüleri gibi yapılar tarafından emilir ve gezegenin ısınması sağlanır. Geriye kalan ışınların ise tekrar uzaya gönderilmesi ve Dünya’nın sıcaklığının korunması gerekir. Uzaya tekrar gönderilmesi gereken ışınlar atmosferden geçiş yapar. Fakat atmosferde yer alan gazlardan bazıları Güneş ışınlarını tutar ve uzaya salınmasına izin vermez. Bu gazların ışınları tutması nedeniyle Dünya ışınları uzaya salamaz ve daha fazla ısınır. Buna sera etkisi adı verilir.
SERA GAZI EMİSYONLARININ RAPORLANMASI
17.05.2014 Tarih ve 29003 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan “Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmeliğe” göre, Yönetmeliğin EK-1’deki listesinde yer alan faaliyetleri kapsayan tesisler sera gazı emisyonlarının izlenmesi, raporlanması ve doğrulanması işlemlerini yaptırmak zorundadır.
YEŞİL MUTABAKAT
Sınırda Karbon uygulaması
Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa Yeşil Mutabakatı ile koyduğu sera gazı emisyon azaltımı hedefine ulaşılması açısından temel araçlardan birisi Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasıdır (SKDM). AB bu mekanizma ile bir yandan yeşil dönüşümün yaratacağı maliyet karşısında Avrupa’nın rekabetçiliğinin korunmasını, diğer taraftan küresel düzeyde iklim değişikliği ile mücadele çabasının artırılmasını hedeflemektedir.
SKDM ile AB içinde 2005 yılından bu yana uygulanan Emisyon Ticaret Sistemine (ETS) eşdeğer bir karbon fiyatlandırmasının, SKDM kapsamına giren ürünlerin ithalatı aşamasında da uygulanması öngörülmektedir.
AB içinde emisyon azaltım hedeflerine ulaşılabilmesi için bir dizi düzenleyici tedbir alınmaktadır. Bunlardan birisi de Birlik içinde sera gazı emisyonlarının sınırlandırılması amacıyla geliştirilmiş karbon fiyatlandırması aracı olan ETS uygulamasını sıkılaştıracak mevzuat güncellemesidir. Söz konusu mevzuat güncellemesi ile ETS kapsamında yer alan sektörlerde emisyonların 2005 yılına kıyasla 2030 yılında %62 oranında azaltılması hedeflenmektedir.
BU KAPSAMDA VERİLEN DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
- Sera Gazı İzleme ve Raporlama Çalışmaları
- İSO 14064 Kapsamında Karbon Ayak İzi Hesaplama, Raporlama, Doğrulama Çalışmaları
- İSO 14067 Kapsamında Ürün Karbon Ayak İzi Doğrulama
- İSO 14046 Kapsamında Su Ayak İzi Hesaplama ve Raporlama
SERA GAZI EMİSYON VE KARBON AYAK İZİ
- Karbon Ayak İzi Danışmanlığı
- Karbon Ayak İzi Eğitimi
- Karbon Hedefleri Danışmanlığı
- Karbon Azaltım Projeleri
- ISO 14067 Standardı Ürün Karbon Ayak İzi (CFP) Danışmanlığı
- CDP Karbon Saydamlık Beyanları
- Sera Gazı İzleme ve Danışmanlığı
- Emisyon ve İmisyon yönetimi
- Sera Gazı İzleme
- Sera Gazı Azaltım Ve Uzaklaştırma Projelerinin Hazırlanması
- Sera Gazi Emisyonlarının Raporlarının Hazırlanması
- Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi, Raporlanması Ve Doğrulanması (Mrv) Danışmanlığı